Baka och laga rawfood

baka och laga rawfood

Att baka och laga raw food innebär att använda sig av oförädlade, oföräldrade och oftast ekologiska livsmedel för att skapa rätter som inte värms över 48°C (118°F) för att bevara näringsämnen. Här är några grundläggande principer och vanliga rätter inom raw food:

Grundläggande principer för raw food:

 1. Oförädlade ingredienser: Använd hela, oförädlade livsmedel som frukt, grönsaker, nötter, frön och bär. Det är viktigt att dessa är ekologiska om det är möjligt för att undvika bekämpningsmedel.
 2. Låg temperatur: Tillagningsmetoderna håller sig under 48°C för att bevara enzymer, vitaminer och andra näringsämnen som kan brytas ner vid högre temperaturer.
 3. Balans och variation: Se till att måltiderna är balanserade och varierade för att säkerställa att du får tillräckligt med protein, hälsosamma fetter och kolhydrater.

Vanliga rätter inom raw food:

 1. Smoothies och juicer: Blandningar av färska frukter, grönsaker och gröna blad tillsammans med nötter, frön eller andra superfoods som chiafrön eller spirulina.
 2. Sallader och råa soppa: Färskt grönsaks- och frukt sallader, ofta kombinerat med avokado, nötter, frön eller en dressing gjord med olivolja och citronsaft.
 3. Raw snacks och godis: Dessa kan inkludera raw bollar gjorda med dadlar och nötter, energi barer med ingredienser som kokos och kakaopulver, eller raw choklad gjord med rå kakaosmör och agavesirap.
 4. Raw pasta: Gjord av zucchini eller squash, serverad med en rå marinara sås gjord av färska tomater, örter och nötter.
 5. Raw desserts: Raw cheesecake gjord med cashewnötter och dadlar, eller rå chokladmousse gjord med avokado och rå kakao.

Verktyg och utrustning för att laga raw food:

 • Blender: Används för att göra smoothies, juicer, soppa och dressingar.
 • Food Processor: Bra för att hacka nötter, frön och göra degen för råa snacks och desserter.
 • Dehydrator: Används för att torka frukter, grönsaker och göra raw snacks som frukt läder och raw crackers.

Att baka och laga raw food kräver ofta lite mer planering och förberedelse, men det kan vara en hälsosam och kreativ matlagningsstil som ger dig många näringsämnen från oförädlade källor. Var noga med att följa säker matlagningspraxis och njut av de smakrika och näringsrika måltider du skapar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg